Naslovnica Region Plenković: To je bio “kalkulirani rizik”

Plenković: To je bio “kalkulirani rizik”

111
foto: Vlada RH

Zagreb — Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je dao intervju CNN-u, gostujući u poslovnoj emisiji ‘Quest Means Business’ poznatog novinara i voditelja Richarda Questa.

U prilogu naslovljenom “Teška dilema Hrvatske” (Croatia's Tough Choice) Plenković je odgovarao na pitanja o balansiranju otvorenosti turizma i striktnih epidemioloških mjera.

Hrvatska nakon vrhunca ovogodišnje epidemije nije zatvorila svoje poznate plaže na Jadranu i pustila je turistima da dolaze u tu zemlju, kazao je Quest, ali ta odluka će naknadno možda imati i loše posljedice u smislu porasta slučajeva zaraze Covidom-19.

Na pitanje je li nedavni porast oboljelih na neki način plaćanje cijene za otvorenost tokom turističke sezone, Plenković je rekao da se radilo o “kalkuliranom riziku”, prenosi hrvatski N1.

“Prije svega Hrvatska je bila na čelu EU kad je epidemija izbila, i mnogo smo posla imali u koordiniranju EU napora oko toga u prvoj polovini 2020. Isprva smo imali strogi lockdown i krajem aprila smo otvorili granice, pa smo zatim omogućli turistima da dolaze sredinom juna. Sezona je bila bolja od očekivanja, i imali smo rekordne cifre.

Međutim, radi se o kalkuliranom riziku. Brojke novih slučajeva jesu narasle u zadnjih par sedmica, ali još uvijek imamo jako nisku stopu smrtnosti. Dakle uspjeli smo napraviti kombinaciju mjera za zaštitu zdravlja građana, ali i takvih koje su omogućile da jedna od najvažnijih ekonomskih grana, turizam, prosperira.”

(StarMo)