Naslovnica Region Plenković sa Orbanom zbog INE: “Više ne može ići”…

Plenković sa Orbanom zbog INE: “Više ne može ići”…

113
Andrej Plenković

Prag/Zagreb — Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak kako je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu “objasnio” da dosadašnji model upravljanja Inom “više ne može ići”.

Plenković, koji u Pragu sudjeluje na sastanku na vrhu EU-a, rekao je novinarima kako je razgovarao s mađarskim premijerom, a Ina je bila “isključiva tema razgovora”.

“Tražio sam sastanak s mađarskim premijerom jer se nismo vidjeli nakon što je eskalirala ova afera s Inom i krađom plina. Objasnio sam mu da ovakav sistem dalje ne može ići, dakle on je u potpunosti svjestan”, kazao je.

Premda mađarska država ima sve manje utjecaja, pa i dionica u MOL-u, Orban mu je jedini sugovornik, dodao je Plenković istaknuvši kako mu je rekao da prenese MOL-u da ovakav model upravljanja neće i ne može opstati.

Tu je pozicija Hrvatske vrlo jasna, tu zadaću ima ministar gospodarstva, a vrlo jasan signal dobili su i članovi Uprave Ine koje je Hrvatska postavila. Jasna poruka je poslana i novom predsjedniku Uprave Ine Péteru Rataticsu, koji je toga isto svjestan te je rekao da je i on spreman razgovarati o novom modelu upravljanja Inom.

“Taj model upravljanja nas je doveo da netko može počiniti ovakva kaznena djela, reputacijsku štetu trpi Vlada, a nije odgovorna”, poručio je Plenković, javlja Hina.

 

(StarMo)