Naslovnica Politika Plenković s papom i o BiH

Plenković s papom i o BiH

618
foto: Vlada RH

Vatikan — Premijer Hrvatske Andrej Plenković obnovio je poziv papi Franji da posjeti Hrvatsku i izrazio nadu da će ta posjeta biti realizirana u pravom trenutku, iako Sveti Otac u pravilu odabire manje evropske zemlje bez striktne katoličke većine, a u pogledu kanonizacije kardinala Stepinca ključna poruka je “strpljenje”.

“Zadovoljstvo mi je danas da smo bili primljeni kod pape Franje… Ja se nadam da će u pravom trenutku on doći posjetiti Hrvatsku”, rekao je Plenković u izjavi za novinare nakon susreta s papom Franjom i vatikanskim državnim sekretarom kardinalom Pietrom Parolinom.

Nakon audijencije koja je trajala 22 minute, hrvatski premijer i Papa razmijenili su poklone, prenijeli su u četvrtak hrvatski mediji.

Na pitanje novinara je li se i ovaj put razgovaralo o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca, Plenković je rekao da je u kratkom razgovoru sa Svetim Ocem i kardinalom Parolinom spomenuta i ta tema.

“Pozicija vlade konkretno u ovom slučaju, a mogu reći i cijelog hrvatskog naroda, da su naša očekivanja i želje poznati, tu se ništa ne mijenja. Ono što očekujemo je da se cijela ta procedura kako i treba dovrši u okviru Katoličke Crkve. Poruka koju imamo je poruka strpljenje”, kazao je.

Što se tiče BiH, koja je također bila tema razgovora u Vatikanu, Hrvatska izrazito vodi računa o odnosima s tom zemljom, rekao je hrvatski premijer, posebno o položaju Hrvata kao ravnopravnog, konstitutivnog naroda, kazao je. “Nailazimo na razumijevanje ovdje u Svetoj Stolici o toj temi”.

(StarMo)