Naslovnica Izdvojeno Plenković: RH “odvjetnik BiH i Hrvata”

Plenković: RH “odvjetnik BiH i Hrvata”

131
Čović i Plenković

Mostar — Premijer RH Andrej Plenković je danas u Mostaru kazao kako će njegova zemlja na međunarodnom planu, biti “odvjetnik Bosne i Hercegovine, a naročito Hrvata u BiH”. Plenković se ranije sastao sa liderom HDZ BiH, Draganom Čovićem.

Premijer RH je naglasio kako je njegovoj zemlji “važno da se poštuje slovo i duh Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma”.

“Hrvatska će biti država koja će podržavati BiH na putu ka EU i NATO-u. Činimo to uvjereni da je to jedini put i naša istinska uloga, poštujući BiH kao susjednu i prijateljsku državu, njen suverentitet i političke stranke i institucije koje unutarnjim dogovorom trebaju riješiti pitanja za funkcionisanje BiH. Nama je bitno da poštujemo načela jednakopravnosti naročito Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda”, kazao je Plenković.

Lider HDZ BiH Dragan Čović je kazao kako će za dva dana održati sastanak s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, a da sporazum o Mostaru “znači i izmjene Izbornog zakona BiH”. On je vjeru i nadu da će stranačke delegacije “brzo pronaći adekvatno rješenje”.

(StarMo)