Naslovnica Region Plenković opet o legitimnoj zastupljenosti i Izbornom zakonu BiH

Plenković opet o legitimnoj zastupljenosti i Izbornom zakonu BiH

136
Andrej Plenković

Zagreb — Ozbiljna je greška ignorirati legitimnu zastupljenost triju konstitutivnih naroda u BiH određenu Daytonskim sporazumom, rekao je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković na konferenciji povodom 25. godišnjice potpisivanja tog dogovora.

Plenković je na međunarodnoj konferenciji “Nasljeđe mira – 25 godina Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma” podsjetio kako Aneks 4 tog sporazuma utvrđuje legitimnu predstavljenost triju konstitutivnih naroda u institucijama Bosne i Hercegovine, što je bilo ključno za njegovo uspješno zaključivanje.

“Previdjeti ili namjerno ignorirati taj ključni dio dogovora je ozbiljna greška”, kazao je hrvatski premijer u uvodu konferencije na kojoj će učestvovati i učesnici pregovora oko tog sporazuma potpisanog 14. decembra 1995. godine.

Plenković je rekao kako se danas nudi “lažna dilema” između BiH temeljene na tom sporazumu i BiH “svih građana, iznad etničkih granica”.

“Princip jednakosti triju naroda i princip jednakosti građana nisu suprotni jedni drugima”, rekao je predsjednik hrvatske Vlade pa dodao da insistiranje na jednakopravnosti nije „nazadni nacionalizam“, nego „poštivanje ustava“, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

Istakao je kako ništa ne može opravdati praksu viđenu već tri puta, na izborima 2006., 2010. i 2018., da se preglasavanjem eliminira politička predstavljenost Hrvata u BiH, upozorivši kako to ne pomaže koheziji države i normalnom funkcioniranju njenih institucija.

Plenković je naglasio da je jednakopravnost tri naroda prisutna od samog početka državnosti BiH, podsjetivši da se na referendumu o njenoj nezavisnosti 1992., koja je s izlaznošću od 63,7 posto prihvaćena s 99,7 posto glasova, ta zemlja opisana kao „država ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive“.

Hrvatski premijer je rekao i kako danas postoji konsenzus da je Daytonski sporazum dovršio rat u BiH, ali da se mišljenja razilaze oko njegove uspješnosti u ostvarivanju funkcionalne BiH, pa u tom kontekstu pozdravio organizaciju međunarodne konferencije.

Naglasio je da je izmjena sporazuma “otvorena za raspravu“, ali da “sve promjene moraju doći iznutra, od građana BiH, političkih stranaka i institucija”.

Plenković je i ovom prilikom pozvao na što skoriju promjenu izbornog zakona, nazvavši to investicijom u političku stabilnost BiH, važnu i za Evropu.

Zaključio je kako je stabilnost BiH strateški interes Hrvatske koja je najveći zagovornik njenog puta u Evropsku uniju, znajući šta će to donijeti toj državi “koja je već dovoljno propatila”.

(StarMo)