Naslovnica Region Plenković o isticanju srpskih zastava: To je provokacija

Plenković o isticanju srpskih zastava: To je provokacija

91
Andrej Plenković

Zagreb — Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je danas kao provokaciju to što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao Srbe u regionu da 15. septembra na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave istaknu srpske zastave.

“Takve akcije nemaju drugi smisao osim provokacije”, rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

On je ocijenio da su ožiljci režima Slobodana Miloševića u regionu “još živi” i da je “svaka vrsta ovakve poruke zbog izazivanja negativnog efekta”.

Plenković je istakao da je Hrvatska pokazala zrelost i da ne nasjeda na provokacije.

On je ocijenio da je najlakše krenuti u ping-pong žestokih izjava, ali da se time ništa ne postiže.

Plenković je pozdravio “jasan i artikulisan stav Milorada Pupovca i Borisa Miloševića” o tom pitanju, istakavši da je za Hrvatsku “ta priča apsolvirana”.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je juče da Hrvatska ima zakonom propisana pravila korištenja zastava drugih zemalja koji je ograničen u službene ili druge poslovne svrhe i da Srbi u Hrvatskoj treba da ih poštuju.

On je naglasio da to treba razdvojiti od korištenja zastava koje nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju kao svoje službene zastave priznate od nadležnih na osnovu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Pupovac je objasnio da srpska manjina u Hrvatskoj kao svoju zvaničnu zastavu ima narodnu zastavu Srba, trobojnicu bez grba, koja je, kao i hrvatska zastava i zastava EU, stalno u prostorijama SNV, prenose federalna.ba i Beta.

(StarMo)