Naslovnica Politika Plenković o Deklaraciji Bundestaga o BiH: Utjecaj zastupnika bošnjačkoga podrijetla…

Plenković o Deklaraciji Bundestaga o BiH: Utjecaj zastupnika bošnjačkoga podrijetla…

222

Osijek — Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak u Osijeku da je hrvatska politika prema Bosni i Hercegovini “prijateljska, dobrosusjedska i dobronamjerna”.

Plenković je kazao da je prijedlog deklaracije u Bundestagu koji poziva Hrvatsku da se ogradi od separatista u BiH, odnosno Milorada Dodika i Dragana Čovića, prijedlog dokumenta političkih skupina lijevog predznaka.

„To je prijedlog, nacrt dokumenta koji rade određene političke skupine lijevoga predznaka, da to svima bude jasno, uz utjecaj zastupnika u Bundestagu koji su bošnjačkoga podrijetla. Prema tome taj nacrt nije slučajno takav. Zna se čije je pero i rukopis iza toga i to je stvar njemačkoga parlamenta”, rekao je.

Plenković je naglasio da je hrvatska politika prema BiH prijateljska.

„Naša politika prema BiH je vrlo prijateljska, dobrosusjedska, dobronamjerna. Hrvatska je tamo ne samo država koja je drugi investitor, prva po gospodarskoj razmjeni, pomaže u BiH u svim aspektima i snažno se zauzima za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda”, rekao je.

„To ćemo nastaviti raditi i dalje. To radimo godinama, nije da smo se kao u nekom modnom trendu u zadnjih godinu, godinu i pol dana sjetili Hrvata u BiH. To radimo cijelo ovo vrijeme vrlo angažirano, sustavno i kad je riječ o ustavnim promjenama, izbornom zakonu, ekonomskoj potpori”, dodao je.

(StarMo)