Naslovnica Politika Plenković o BiH i promjeni Ustava: To je stvar njenih građana

Plenković o BiH i promjeni Ustava: To je stvar njenih građana

254
premijer RH Andrej Plenković

Zagreb — Hrvatski premijer Andrej Plenković u velikom intervjuu za sedmičnjak Globus odgovarao je i na pitanja novinara i o Bosni i Hercegovini.

“Dejtonsko-pariski sporazum nije samo mirovni sporazum koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini, već je i ustavnopravni dokument. On je, među ostalim, i Ustav BiH. Promjena ustava svake države prije svega je stvar njenih građana i političkih stranaka. Za Hrvatsku, kao susjednu i prijateljsku državu, boljitak, stabilnosti i sigurnost BiH od najvećeg su značaja”, kazao je Plenković.

Nastavit ćemo se, kaže Plenković, “zalagati i za ostvarivanje jednakopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH”.

“Hrvatska snažno podupire evropski put BiH i aktivno će joj pomagati na tom putu. Da bi u tome uspjela, ona mora ostvariti niz reformi i povećati učinkovitost svoje državne uprave i države u cjelini. Osobno sam tome i bio posvećen dio svoje profesionalne i političke karijere, još iz vremena kada sam u Evropskom parlamentu zajedno s kolegama pomogao da se stvore preduvjeti za podnošenje zahtjeva BiH za članstvo u EU u vrijeme Junckerove Komisije i nizozemskog predsjedavanja Vijećem EU 2016., a tada je predsjedavajući Predsjedništva BiH bio Dragan Čović”, izjavio je.

Plenković naglašava kako je godišnjica Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma “prilika je za sve aktere u BiH da u novim okolnostima promisle o idućim koracima koji će garantovati provedbu reformi, ubrzanje evropskog puta i stvaranje preduvjeta za bolji život u zemlji u kojoj sva tri konstitutivna naroda i građani trebaju biti ravnopravni”.

 

(StarMo)