Naslovnica Region Plenković: Nije fer…

Plenković: Nije fer…

455
Andrej Plenković

Zagreb — Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će Hrvatska na zagrebačkom samitu u maju posebnu pažnju posvetiti deblokiranju početka pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije.

Plenković je u ponedjeljak učestvovao na sastanku predsjednika parlamentarnih odbora za evropska pitanja država članica Unije. Predstavio je prioritete hrvatskog predsjedavanja i ponovo kako su najvažniji zadaci koji stoje pred Unijom sljedećih mjeseci dogovor o sedmogodišnjem budžetu (VFO), proširenje, Konferencija o budućnosti Evrope, te sporazum o budućim odnosima s Velikom Britanijom.

Izjavio je da će na samitu u maju u Zagrebu posvećenom proširenju posebna pažnja biti posvećena deblokiranju situacije u kojoj su se našle Sjeverna Makedonija i Albanija na Evropskom vijeću u oktobru.

“Otvorenost Evrope kakva je bila devedesetih godina više se nikada neće ponoviti, sada imamo pažljivo izrađen proces proširenja”, rekao je Plenković i istakao da “nije fer” da je Sjeverna Makedonija “na čekanju” za otvaranje pristupnih pregovora nakon što je promijenila ime i ustav, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na agenciju Hina.

Predsjednici odbora za evropske poslove država članica Evropske unije okupili su se na prvom sastanku koji se održava u okviru parlamentarne dimenzije hrvatskoga predsjedavanja. Priprema je to za plenarni sastanak COSAC-a od 24. do 26. maja u Zagrebu.

(StarMo)