Naslovnica Region Plenković nakon razgovora s Pompeom: Onemogućiti “izigravanje duha i slova Dejtona”

Plenković nakon razgovora s Pompeom: Onemogućiti “izigravanje duha i slova Dejtona”

190

Dubrovnik — Premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon sastanka s državnim sekretarom SAD-a Mikeom Pompeom u Dubrovniku kazao je kako BiH treba osigurati ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, prenijeli su u petak poslijepodne bosanskohercegovački mediji.

Plenković je tom prilikom izjavio da su razmijenjena mišljenja o nizu tema koji se tiču odnosa između dvije zemlje.

Razgovarano je i o međunarodnim temama, prvenstveno situaciju u jugoistočnoj Evropi, pogledima Hrvatske prema susjedstvu, s naglaskom na situaciju u BiH uoči lokalnih izbora i 25. godišnjice Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma, te tom prilikom istakli glavno načelo za koje se Hrvatska zalaže – puna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda što se, smatra Plenković, treba odraziti u adekvatnoj legitimnoj zastupljenosti njihovih političkih predstavnika u institucijama BiH, u skladu s duhom i slovom Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

”S aspekta Hrvatske riječ je o ravnopravnosti Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda”, rekao je Plenković.

Odgovarajući na pitanja medija prvenstveno koja se tiču prostora jugoistoka Evrope, prvenstveno politiku Hrvatske, Plenković je rekao kako je ona usmjerena na dva temeljna pravca.

”Jedan je stabilnost i sigurnost svih zemalja koje su u našem okruženju, a drugo je podrška Hrvatske reformskim procesima i približavanju svih država našeg susjedstva onima koji još nisu u NATO-u i koji to žele, i onima koji žele prema Evropskoj uniji“, rekao je Plenković.

”Za nas je posebno važno pitanje BiH, 25 godina od Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma, smatramo da upravo ta zemlja koja je upućena na Hrvatsku i Hrvatska na nju, treba osigurati punu ravnopravnost svih naroda koji u njoj žive, pa i Hrvata kao najmalobrojnijeg, ali i drugih koji tamo žive. Na tom tragu smo vodili dijalog s političkim predstavnicima i to ćemo činiti ubuduće i unaprijediti institucionalni i politički dijalog i težiti ka tome da izborni zakon onemogući izigravanje duha i slova Dejtona, to je ravnopravnost sva tri naroda“, rekao je Plenković.

(StarMo)