Naslovnica Politika Plenković najavio: Predstavnici SAD i EU stižu u Sarajevo

Plenković najavio: Predstavnici SAD i EU stižu u Sarajevo

98
Andrej Plenković

Sarajevo/Bruxelles — Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Bruxellesu kako će se naredne sedmice u Sarajevu održati razgovori EU i SAD-a povodom trenutne situacije i političke krize u BiH.

Plenković je kazao da je inicirao raspravu o BiH u koju su se onda uključili Merkel, Orban, Janša i drugi brojni evropski lideri.

“Inicirao raspravu o BiH zbog koje se onda uključila i kancelarka Merkel, premijer Orban, premijer Janša, Sanchez, Borell i nekoliko kolega gdje su svi svjesni napetosti situacije. Svi s oprezom i neodobravanjem čitaju poruke Milorada Dodika u pogledu funkcioniranja BiH. Ja sam naravno istaknuo da je nužno da se na vrijeme, a to znači otprilike tijekom ove godine, postigne konsenzus o Izbornom zakonu koji bi omogućio Hrvatima kao ravnopravnom konstitutivnom narodu da se njegovi predstavnici biraju na legitiman način u institucije BiH“, poručio je Plenković i dodao:

“Vjerujem da će razgovori koji će naredne sedmice u Sarajevu voditi predstavnici EU i SAD ići u tom smjeru“, prenosi Patria.

(StarMo)