Naslovnica Region Plenković: Možda ni ove mjere neće biti dovoljne

Plenković: Možda ni ove mjere neće biti dovoljne

256
Andrej Plenković

Zagreb — Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak nove epidemiološke mjere po kojima se zatvaraju kafići i restorani, uz omogućenu dostavu, zatvaraju se i teretane, a crkve, škole, trgovine i kulturno-zabavne ustanove mogu raditi s posebnim ograničenjima.

“Broj dnevno zaraženih danas je nažalost premašio 4000 zbog čega ću danas predstaviti novi paket mjera za suzbijanje širenja zaraze covidom-19”, rekao je Plenković na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Mjere su na snazi od subote, 28. novembra, do ponedjeljka, 21. decembra, prenijeli su hrvatski mediji.

Zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 osoba, dok na okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba.

Obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar. Obustavlja se održavanje svih svadbenih svečanosti.

Obustavlja se rad kazina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje, ali i održavanja sajmova i drugih oblika privrednih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

Postavlja se graničenje radnog vremena za pekare i prodavnice hljeba i pekarskim proizvodima do 22 sata, zabranjuje se prodaja alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, osim iz grupa “hoteli i kampovi” koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja, a restoranima i catering objektima dozvoljena je priprema i dostava hrane.

Obustavlja se rad teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara, kao i održavanje svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava i družina, uključujući i horove.

Protivepidemijske mjere ograničenje od 25 osoba i završetka do 22 sata ne odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe koji ne uključuju izvedbu složenih muzičko-scenskih djela koja uključuju orkestre i horove, kino projekcije te izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

“Bez obzira na mjere, daljnja dinamika zaštite ovisi o svakome od nas. Možda ni ove mjere neće biti dovoljne”, izjavio je Plenković te dodao da će od devet hospitaliziranih osoba jedna umrijeti.

Apelirao je na sve da nose maske, da se ne rukuju te da izbjegavaju svaki kontakt koji nije nužan.

(StarMo)