Naslovnica Region Plenković “izmislio i Tuđmanov citat”

Plenković “izmislio i Tuđmanov citat”

411
Andrej Plenković

Zagreb — Premijer Hrvatske Andrej Plenković gostovao je kod Aleksandra Stankovića u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.

Index.hr je analizirao dio njegovih izjava, pokušavajući utvrditi koliko je istine u onom što se čulo od šefa HDZ-a i aktuelne vlade RH.

Analizirali su izjavu kako je Hrvatska pala za jedno mjesto na tabeli siromašnih, ali da su i bogatiji, pa do one da je Martina Dalić zapravo bila “aktivista koja se borila protiv bankrota Agrokora”.

Zanimljivo je kako je Plenković u jednom trenutku rekao kako dobro pamti govor Franje Tuđmana iz Vukovara 1997. godine, a citat onda – izmislio, navodi Index.hr.

“Ako sam išta upamtio od doktora Franje Tuđmana, to je njegov govor u Vukovaru 1997. godine, gdje je rekao: ‘Moramo pokazati širinu!’ To je ono što me vodi i to je taj HDZ”, rekao je Plenković u emisiji Nedjeljom u dva.

Plenković je mislio na govor tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana u Vukovaru 8. juna 1997. godine, ali u tom govoru, koji je sačuvan na stranicama predsjednik.hr, ne spominje se rečenica koju je “upamtio” Plenković: “Moramo pokazati širinu.”

Ako gledamo kontekst Plenkovićeve izjave, a spominjao je smanjenje razlika i podjela u društvu, vjerovatno je mislio na sljedeću Tuđmanovu rečenicu: “Moramo podjednaku politiku voditi prema sveukupnom pučanstvu ne praveći nikakvu diskriminaciju prema nikome.” Tuđman je tada rekao da na nekad okupirana mjesta moraju vraćati i prognane Hrvate.

“I prema tome, nemojte onda ako prognani Hrvat dođe, pa onda kazati ‘sada progonimo Srbe’, ne progonimo”, rekao je tada Tuđman.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)