Naslovnica Politika Plenković iz New Yorka o BiH i Izbornom zakonu: Schmidt ima ovlasti…

Plenković iz New Yorka o BiH i Izbornom zakonu: Schmidt ima ovlasti…

153

New York — Nakon govora pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda premijer RH Andrej Plenković govorio je HRT.”o najvažnijim globalnim pitanjima te o skorim izborima u BiH”.

– Mi smo svo ovo vrijeme podržavali, prije svega, razgovore, razgovore na temelju dogovora iz Mostara od prije 2,5 godine i jednoga nastojanja da se vrati povjerenje između Hrvata i Bošnjaka, da se postignu kompromisi, da se naprave iskoraci koji će omogućiti i bolje funkcioniranje i kvalitetnu zastupljenost – kazao je Plenković i dodao:

– Do sada se, nažalost, to nije dogodilo, na temelju dogovora političkih stranaka, preostaje mogućnost da svojim potezima to napravi visoki predstavnik Christian Schmidt, on ima ovlasti, ovlasti visokog predstavnika, tzv. bonske ovlasti, kao što su neki njegovi predstavnici mijenjali pojedine odredbe na štetu Hrvatskog naroda u BiH. On je u prilici da barem ispravi nepravde koje postoje zadnjih 20-ak godina i na taj način omogući konstituiranje institucija vlasti na jedan pravičan način koji će zadovoljiti i omogućiti adekvatnu participaciju svih, a posebno Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda – kazao je Plenković.

(StarMo)