Naslovnica Region Plenković: Hrvatska želi “što prije” euro i Šengen

Plenković: Hrvatska želi “što prije” euro i Šengen

495
Andrej Plenković

Zagreb — Hrvatska, zemlja koja je posljednja postala članica EU, želi da “što je prije moguće” uđe u unutrašnje krugove Unije – zonu Šengena i zonu eura, rekao je premijer te zemlje Andrej Plenković.

U razgovoru sa grupom od 60 novinara iz Brisela, koji su doputovali u Zagreb na inauguraciju hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU, Plenković je istakao da su, pored prioriteta hrvatskog predsjedavanja EU, dva glavna nacionalna cilja pridruživanje Šengenu i zoni eura.

Od 12 zemalja koje su ušle u EU između 2004. i 2007, van zone eura je još pet (Poljska, Češka, Mađarska, Rumunija i Bugarska), dok ulazak u Šengen zonu “starije” članice EU nisu odobrile samo Rumuniji i Bugarskoj, iako ih Evropska komisija smatra spremnim.

Nove članice, uključujući Hrvatsku, imaju obavezu po sporazumu o pristupanju EU da se priključe zoni evra čim za to budu spremne, ali izgleda da sve ne žure u taj klub, posebno Poljska.

Plenković je rekao novinarima da je Hrvatska u maju 2018. usvojila strategiju za ulazak u zonu eura i da je u julu 2019. počela da radi na akcionom planu za ispunjavanje kriterijuma za ERM II.

(StarMo)