Naslovnica Region Plenković: Hrvatska vojska će “na tri načina” pomagati Ukrajini

Plenković: Hrvatska vojska će “na tri načina” pomagati Ukrajini

56

Zagreb — Hrvatska Vlada je u četvrtak Hrvatskom saboru uputila prijedlog o sudjelovanju hrvatske vojske u evropskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM) pri čemu je premijer Andrej Plenković naveo “tri načina na koja će HV pomagati Ukrajini”.

Hrvatskom saboru upućen je prijedlog vlade o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini, “EU Military Assistance Mission – Ukraine” (EUMAM).

U slučaju pozitivne odluke Hrvatskog sabora, hrvatska vojska pomagat će Ukrajini na tri načina.

“Da hrvatski časnici budu u zapovjednim strukturama ove misije, da hrvatski vojnici budu dio onih vojski unutar EU-a koje će biti spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj”, objasnio je Plenković i rekao da očekuje “zanimljivu političku raspravu u Hrvatskom saboru”.

Misija EUMAM trajat će dvije godine i provodit će se na teritoriju država članica EU-a.

“Hrvatska bi sudjelovanjem u ovoj misiji nastavila aktivan doprinos i potvrdila predanost u potpori zajedničke sigurnosne i obrambene politike i međunarodnoj sigurnosti. Sudjelovanjem hrvatske vojske u misiji za potporu Ukrajini, Hrvatska bi sa svojim iskustvom iz Domovinskog rata značajno doprinijela obuci oružanih snaga Ukrajine”, rekao je hrvatski ministar obrane Mario Banožić, prenosi Hina.

Hrvatska Vlada predlaže da u misiji sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022., 2023. i 2024. godini.

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović prethodno je odbio dati suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EU-a za pomoć Ukrajini. Tvrdi da to nije u skladu s ustavom, kao i da ministar obrane nije ovlašten tražiti predsjednikovu suglasnost za to pitanje.

 

(StarMo)