Naslovnica Politika Plenković: Hrvatska neće “dizati žicu” prema BiH…

Plenković: Hrvatska neće “dizati žicu” prema BiH…

84
Andrej Plenković

Zagreb — Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković poručio je da želi jačati odnose sa Bosnom i Hercegovinom te da Hrvatska ‘neće dizati žicu prema BiH’.

To je kazao danas u Svilaju, gdje je zajedno sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen svečano otvorio granični prelaz i međudržavni most Svilaj na rijeci Savi.

Plenković je kazao da se danas nalaze na rijeci Savi, koja je najduža prirodna granica između BiH i Hrvatske.

– Otvaramo još jedan most koji nas spaja i dolazak predsjednice Evropske komisije naglašava simboliku spajanja. Također simbolizira i vrijednosti koje nas povezuju, a to je zajedništvo, odgovornost, povjerenje, uvažavanje, poštovanje i želja da komuniciramo bez ometanja da se ljudi, dobra i usluge kreću bez ograničenja, što su ujedno i evropske vrijednosti – kazao je.

Plenković tvrdi da Evropa danas predstavlja i mostove, ceste, brodove, optičke kablove, radna mjesta, obrte, tvrtke te napredovanja u svakom pogledu.

Dodao je da je projekt realiziran zajedničkom suradnjom i uz finansijsku potporu evropskih institucija.

– To je samo jedan od mostova, jer iduće godine će biti završen most kod Bosanske Gradiške. Jačanjem infrastrukturnog povezivanja, povezujemo našu ekonomiju i ulaganje – kazao je.

Istakao je da je projekt izgradnje mosta vrijedan 22,3 miliona eura i da se nalazi na međunarodnom koridoru 5C.

(StarMo)