Naslovnica Politika Plenković: Dobronamjerni i prijateljski prema BiH

Plenković: Dobronamjerni i prijateljski prema BiH

128
Andrej Plenković - HDZ

Zagreb — Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković poručio je kako će kao predsjednik Vlade i HDZ-a, nastavit snažno podržavati evropski put Bosne i Hercegovine te raditi na jačanju odnosa Hrvatske i BiH.

-Angažman nam je dobronamjeran i prijateljski prema BiH i ne želimo da se dogodi historijska nepravda da BiH bude zadnji vagon u vozu zemalja jugoistoka Evrope prema članstvu u EU – izjavio je hrvatski premijer za bh. izdanje Večernjeg lista.

Zagrebački sastanak na vrhu, podvukao je on, politička je ostavština hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a i snažna podrška evropskoj perspektivi jugoistoka Evrope, a posebno Bosni i Hercegovini.

U partnerstvu s HDZ-om BiH, naša Vlada nastavit će jačati sve oblike saradnje – kulturne, obrazovne, ekonomske s Hrvatima u BiH, ali i programsku i projektnu saradnju s predstavnicima lokalne izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, gdje Hrvati nemaju svoje predstavnike – dodao je hrvatski premijer.

U svrhu ekonomskog napretka, naglasio je, podsticat ćemo bolju saradnju firmi iz Hrvatske i BiH te inicirati investicije hrvatskih kompanija u Bosni i Hercegovini.

-Usmjereni na budućnost i savladavanje novih izazova koji su pred nama, na temelju iskrene i kvalitetne političke saradnje HDZ-a i HDZ-a BiH, nastavljamo zajedno raditi u interesu Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dvije susjedne i prijateljske države – zaključio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

(StarMo)