Naslovnica Mostar “Plavom kartom” do Mostara

“Plavom kartom” do Mostara

194

Mostar — Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u srijedu je predstavila aktivnosti projekta “Exchange – Istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti”, odnosno projekat prekogranične saradnje BiH, Hrvatske i Crne Gore, u okviru kojeg se razvija novi prekogranični turistički proizvod – Plava karta ili Plava propusnica.

Prema riječima zamjenika direktora Turističke zajednice HNK Semina Temima, glavni cilj projekta je uvezivanje regije, a Plava karta ili Plava propusnica omogućit će turističke posjete novim tematskim rutama: Dubrovnik i Akvarijum (HR), Kotor i Akvarijum Boka (CG), Vodena staza Hutovo Blato, kao i Stari most u Mostaru i rijeka Neretva (BiH).

“Plave propusnice će se moći nabaviti besplatno ili po simboličnoj cijeni, a s njima će turisti imati određeni popust pri posjeti znamenitosti kao i pozive da posjete i druge destinacije jer će se u sklopu ovog projekta širiti turistička ponuda”, rekao je Temim.

Prema njegovim riječima, projekt završava 2022., a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.686.047,15 eura od čega je 1.433.140,05 eura sufinansiranje Evropske unije, dok budžet TZ HNK u projektu iznosi 253.066,35 eura.

“Projekt implementira pet partnera: Sveučilište u Dubrovniku, Institut za more i priobalje, Hrvatska (vodeći partner); Turistička organizacija Kotor, Crna Gora; Univerzitet Crne Gore, Institut za biologiju mora, Crna Gora; Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona i Javno poduzeće “Park prirode Hutovo blato” d.o.o. Čapljina, BiH.

Menadžer Exchange projekta Radoje Laušević ističe kako će 1. jula potpisati sporazum o početku izdavanja propusnica čime diversificiraju turističku ponudu cijele prekogranične regije.

Dodaje kako će se ove propusnice moći skinuti i putem aplikacija na web stranicama svih spomenutih partnera projekta, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

“Nadamo se da će one podstaći turiste koji dođu u Mostar da posjete i Hutovo blato, a odatle odu i do Dubrovnika i Kotora. Također se nadamo da će imaoci, kupci ove propusnice moći lakše prelazit naše postojeće međudržavne državne granice i da će imati mogućnost da se na adekvatan način upoznaju s prirodnim i kulturnim nasljeđem ove jako interesantne prekogranične regije”, kazao je Laušević.

Navodi kako se to neće, ipak, dogoditi tako brzo jer je ovo praktički priprema za narednu turističku sezonu.

Tim povodom TZ HNK organizirala je i seminar “Biodiverzitet rijeke Neretve” u Mostaru.

Cilj je da se turistički vodiči i predstavnici institucija upoznaju s prirodnom baštinom Mostara i rijeke Neretve, odnosno biodiverzitetom rijeke Neretve radi buduće prezentacije prirodne baštine turistima – posjetiocima Mostara.

O biološkim karakteristikama voda sliva rijeke Neretve govorili su doc. dr. sc Anita Dedić i doc. dr. sc. Anđelka Lasić, dok je o raznolikosti riba rijeke Neretve i njihovom značaju u sportsko ribolovnom znanstvenom turizmu govorio prof. dr.sc. Jerko Pavlićević.

Projekat Exchange odobren je u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 i koristi resurse Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta za pretpristupnu pomoć II (IPA II).

(StarMo)