Naslovnica Politika Platforma za progres Mostar: Građani već plaćaju zdravstvenu zaštitu i participacije

Platforma za progres Mostar: Građani već plaćaju zdravstvenu zaštitu i participacije

223

Mostar — Nakon najava o smanjenju broja testiranja na korona virus, Regionalni odbor Neretva i Gradski odbor (GO) Mostar stranke Platforma za progres objavili su saopštenje za javnost u kojem poručuju kako “zdravlje građana nije trošak, nego prioritet”.

“Vrhunac loše organizacije, nebrige i prebacivanja odgovornosti sa jednih zdravstvenih ustanova na druge, dodatno je potvrđena najavom o smanjenom broju testiranja u domovima zdravlja u Mostaru, na samo 10 testova na dan.

Svjedočimo da su odgovorne instuticije uvijek nespremne i iznenađene uprkos tome što pandemija traje već više od pune dvije godine.

U međuvremenu, bolesni građani koji satima pokušavaju da dobiju doktore na telefone, a često i kada uspiju u tome, dobiju poklapanje slušalice, nervozno komuniciranje ili propisivanje lijekova putem telefona bez ikakvog prethodnog pregleda doktora i uzimanja anamneze.

Da stvar bude gora, ostali pacijenti će čekati na privatna antigenska testiranja o svom trošku bez obzira što građani već plaćaju zdravstvenu zaštitu i participacije”, navodi se u saopštenju.

Platforma za progres poziva sve odgovorne da u što kraćem roku obezbijede ono što je trebalo biti svakako obezbijeđeno plaćanjem participacije na godišnjem nivou (dijagnostički, terapijski i rehabilitacijski postupci). Ukoliko to nije moguće, traže da se “obezbijedi građanima povrat novca, odnosno nadoknada štete nastale zbog neodgovornog i neorganiziranog rada ustanova, a za koju je odgovorna direktno vlada HNK”.

“Građani Mostara žele uslugu za koju su platili i prava koja im pripadaju! Ako odgovorni nisu u stanju da im to obijezbijede, treba da se sklone i puste druge koji jesu to u stanju, da rade njihov posao za koji su i više nego zasluženo plaćeni, upravo novcem poreskih obveznika na kojima štede”, stoji u saopštenju koje je objavio Regionalni odbor Neretva Platforme za progres, a koje u utorak popodne prenose bh. mediji.

(StarMo)