Naslovnica BiH Plate uplaćene – Protest otkazan

Plate uplaćene – Protest otkazan

98
foto arhiva

Tuzla — Iako je Sindikalna organizacija Rudnika uglja “Kreka” u Tuzli za sutra, 27. septembra najavila protest i mirno okupljanje članova ovog sindikata ispred Vlade Federacije BiH, on se neće održati, jer su rudarima uplaćene plate.

Ovu informaciju za TV N1 potvrdio je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije rudnika “Kreka”.

“Protest je bio zakazan ukoliko poslodavac do 25. septembra u 15:00 sati ne isplati platu i naknadu za platu za august svim uposlenicima u rudnicima ‘Kreka’. Poslodavac je u petak 24. septembra izvršio svoju obavezu tako da smo mi kao sindikalni odbor, stavili van snage odluku o zakazanim protestima”, kazao je Tokić.

Dalje je pojasnio da je bilo planirano da protestu prisustvuju svi predstavnici svih sedam rudnika iz koncerna.

“Da nije bilo ovog pritiska sigurno je da poslodavac ne bi uplatio plate, a pred Vladom FBiH smo se htjeli okupiti jer je ona potpisnik Granskog kolektivnog ugovora i zato što je naš poslodavac na sve načine izbjegavao socijalni dijalog i mirni protest i time uspijevao kod suda obezbijediti da se stavi mjera zabrane na organizovanje štrajka. Sindikat je našao način na koji da zaštiti interese radnika i obezbijedi poštivanje Granskog kolektivnog ugovora”, istakao je.

(StarMo)