Naslovnica Život Plan SAD, ako Rusija napadne Ukrajinu…

Plan SAD, ako Rusija napadne Ukrajinu…

106
Joe Biden

Washington — Ako Rusija napadne Ukrajinu, vlada američkog predsjednika Joea Bidena brzo će pojačati istočno krilo NATO saveza pregrupiranjem američkih vojnika koji su već u Europi umjesto slanja novih iz drugih dijelova svijeta, rekao je u utorak američki obrambeni zvaničnik pod uslovom anonimnosti.

SAD u Evropi ima raspoređeno oko 60 hiljada vojnika.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan ranije je kazao kako bi SAD u slučaju invazije u Ukrajinu pojačao prisustvo NATO snaga na mjestima poput Baltika. Dodao je kako bi SAD, koji već vojno pomaže Ukrajini opremom, “mogao Kijevu poslati dodatnu odbrambenu pomoć”.

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak su putem videoveze razgovarali o krizi na istoku Europe. Putin je pritom zatražio pravno obvezujuća jamstva da se NATO neće širiti na istok i razmještati sustave za oružani napad u Rusiji susjednim državama.

Biden je ruskom predsjedniku prenio “zabrinutost Zapada zbog mogućeg ruskog napada na Ukrajinu” i upozorio ga da “može očekivati sankcije ako to učini”, objavila je Bijela kuća.

 

(StarMo)