Naslovnica Mostar “Pitanje deponije Uborak – prioritet”

“Pitanje deponije Uborak – prioritet”

122

Mostar — Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić primili su u utorak u Gradskoj vijećnici u posjetu Matthew Fielda, ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Field je izrazio zanimanje za aktivnosti koje provode gradske vlasti posebno oko izrade prostornog plana, te Deponije Uborak i pročistača otpadnih voda.

Gradonačelnik Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Marić Gradsko vijeća naglasili su na početku sastanka kako je upravo rješavanje pitanja deponije “Uborak” postavljeno kao prioritet i kako će puno pažnje posvetiti tome. Stoga je održana i tematska sjednica Gradskog vijeća na kojoj je razmatrana trenutna situacija i budućnost regionalnog odlagališta komunalnog otpada Uborak – Buđevci i predstavljen i Plan prilagođavanja, a na osnovu Plana prilagođavanja i prezentacija ponuđača, pitanje deponije ide prema konačnom rješavanju, saopšteno je iz Gradske uprave Mostara.

Ambasador je pozdravio sistemski i sveobuhvatan pristup rješavanju tog složenog problema, ali i svih ostalih koji čekaju da budu riješeni.

Gradonačelnik je dodao kako je već obavio razgovore s finansijskim organizacijama kako bi imali osiguranu finansijsku konstrukciju za provođenje Plana prilagođavanja. Upoznali su također ambasadora kako se radi i na rješavanju problema pročistača otpadnih voda. Više od 90 posto posla oko tog projekta je završeno i nadaju se kako bi pročistač do kraja godine trebao dobiti upotrebnu dozvolu. Stoga se traži hitno iznalaženje dogovora s grčkom kompanijom Aktor kako bi se otklonili nedostaci na pročistaču i to omogućilo.

Također, Kordić i Marić upoznali su ambasadora kako se radi niz infrastrukturnih projekata u gradu, te na sistemskom uređenju mirujućeg saobraćaja, nastavku procesa uklanjanju bespravnih objekata, kao i izboru novog menadžmenta u gradskim javnim poduzećima.

(StarMo)