Naslovnica Mostar Pismo Kordiću: Kome smeta Liska harem?

Pismo Kordiću: Kome smeta Liska harem?

323
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Grada Mostara uputila je u srijedu otvoreno pismo gradonačelniku Mostara Mariju Kordiću, povodom izjava o izmještanju Liska harema.

Pismo je osim Kordiću, dostavljeno i predsjedniku Gradskog vijeća Salemu Mariću, te Gradskom vijeću Mostara.

U tekstu otvorenog pisma se kaže:

“Povodom Vaših nepromišljenih izjava i reagovanja o navodnom izmještanju i eshumaciji iz Liska Harema, a sve pod plaštom međunarodne zajednice koja je tobože dala incijativu odnosno ideju o gradnji spomenika civilnim žrtvama proteklog rata na tom lokalitetu, želimo da Vam jasno i glasno kažemo. Nije ovo prvi put da se pokušava uništiti još jedan od dokaza zajedničkog života u ovom gradu, odnosno da se želi uništiti svaka pomisao na mogućnost daljeg zajedničkog življenja u jedinstvenom gradu Mostaru.

Kažete kako je ‘navedeno groblje prilično čudno uz koje prolaze turisti koji se čude, a koji ne znaju povijest i priču grada Mostara, i da misle kakvi su ovo divljaci da to nije zaštićeno i adekvatno obilježeno’. A jeste li se ikad zapitali ko to nije dozvolio ograđivanje istog, ko je odgovoran za takvo stanje, ko je sprječavao kada su se postavljali nadgobni spomenici i nišani na mezarja poginulih?

Odgovornost leži u svakome od vas i sadašnjih i prošlih koji su tu bili prije Vas.

Harem koji je tu pune tri decenije smeta, je li možda smeta gradnji višemilionskog objekta? Gospodine Kordiću nama ne smeta ni izgradnja spomenika za civilne žrtve rata, ni gradnja stambenih objekata, ali nam smeta to što želite i potencirate da se izbriše historijska činjenica o ljudima tog vremena. Ne zaboravite jedno dužni smo im za svaku žrtvu, za svaki život darovan za ideale društva u kome će biti više solidarnosti, jednakosti, ravnopravnosti. Bez njih danas ne bi bilo ni nas. Ova generacija je imala odgovor na najveći izazov modernog ljudskog postojanja: ‘Sa fašizmom i nacizmom se NE može dogovarati i pregovarati’.

Oni koji tu leže su nas naučili da mir i demokratija imaju svoju cijenu i žrtvu, da treba da cijenimo vrijeme jedne hrabre generacije koja je opravdala dostojanstvenost i svrhu svog življenja i postojanja u odbrani jedine nam domovine, humanističkih načela i digniteta čovjeka.

Poginuli borci ARBIH i MUP-a koje predstavlja ova Organizacija nisu se borili i ginuli za ovakav Mostar – podijeljeni Mostar.

Mi nećemo dozvoliti da se mezarja naših poginulih premještaju pa makar to bilo i po cijenu života. I tražimo i apelujemo po ko zna koji put da se dozvoli ograđivanje harema – groblja (jer tu ima pripadnika i drugih nacionalnosti) da bi se sačuvao minimum dostojanstva porodica poginulih i ukopanih u haremu Liska, da bude primjereno mezarje, a ne neko čudno groblje”, stoji u pismu upućenom gradonačelniku Mariju Kordiću.

(StarMo)