Naslovnica Region Picula pita EU zvaničnika: Zašto se zanemaruje važnost vladavine prava u Srbiji?

Picula pita EU zvaničnika: Zašto se zanemaruje važnost vladavine prava u Srbiji?

83
Tonino Piculom

Strassbourg — Zastupnici grupacije Socijalista i demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu na čelu s hrvatskim zastupnikom i izvjestiteljem za proširenje na zapadnom Balkanu Toninom Piculom iznova su na sjednici Odbora za vanjske poslove 19. 10. u Strassbourgu istaknuli “važnost vjerodostojne perspektive proširenja za zemlje kandidatkinje”, navodi se u saopštenju iz Piculinog ureda.

Zastupnici su kritizirali zemlje članice EU “zbog odbijanja da započnu pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom,” a oštro su ocijenili i ignoriranje izvješća o kršenju ljudskih prava i vladavine prava od strane povjerenika Europske komisije za proširenje Olivera Varhelyija.

– Unatoč našoj podršci proširenju, mora biti jasno kako nikad nećemo raditi kompromise u pogledu vladavine prava i demokracije. Izvješća povjerenika Varhelyija su zabrinjavajuća jer pokazuju spremnost da se zanemari važnost vladavine prava, posebice u Srbiji. Na taj način, ne samo da se potkopava vjerodostojnost Unije u regiji, već se ide na ruku onima koji su protiv proširenja, naveo je Picula.

 

(StarMo)