Naslovnica Politika Picula o “sljubljivanju sa Dodikom”: Očito je da takva taktika ne daje...

Picula o “sljubljivanju sa Dodikom”: Očito je da takva taktika ne daje rezultate

135
Tonino Picula

Zagreb — Hrvatski eurozastupnik, Tonino Picula i upravi imenovani izvjestitelj Europskog parlamenta za strategiju proširenja kako su “svima na usnama europske integracije, pa čak odnedavno i Miloradu Dodiku”.

On, međutim, Dodiku “ne vjeruje”. Vezanje uz politiku aktualnog srpskog člana predsjedništva šteti opravdanim zahtjevima bosanskohercegovačkih Hrvata, smatra Picula.

– Očito je da takva taktika ne daje rezultate. Mislim da bi, kada bi se fokus hrvatske politike u BiH više usmjerio na dogovor s bošnjačkom stranom, bilo lakše nama u europskim institucijama zagovarati rješenje koje jedino jamči stabilnost i budućnost, smatra zastupnik SDP-a u Evropskom parlamentu misleći na reformu Izbornog zakona BiH.

Iako je kritičan prema političkim opcijama koje zagovaraju takozvani građanski koncept, iza kojeg se krije, naravno, težnja za unitarizacijom BiH, Picula smatra da se “Hrvati u borbi protiv toga ne trebaju sljubljivati s Dodikom”.

– Politički paktirati s Dodikom ne ostavlja dobar dojam ovdje u Bruxellesu pored svih opravdanih i jakih argumenata u korist reforme BiH, dodao je Picula, koji je i član vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

 

(StarMo)