Naslovnica Region Picula: Hrvatska je za sankcije Dodiku

Picula: Hrvatska je za sankcije Dodiku

195
Tonino Piculom

Sarajevo/Zagreb — Hrvatska nije slučajna članica NATO-a, kao što nije slučajna članica Evropske unije. Ulaskom u te organizacije mi smo prihvatili sve benefite, ali i određeni nivo obaveza. Ova situacija nije nimalo drugačija – poručio je Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu, komentirajući jučerašnje izjave predsjednika Zorana Milanovića o povlačenju svih hrvatskih vojnika ukoliko dođe do eskalacije ukrajinske krize, što je izazvalo burne reakcije i izvan granica Hrvatske.

“Ukoliko bude potrebe da i Hrvatska doprinese prisutnosti NATO-a kojom se odvraća agresija na teritoriju neke od članica ili na evropski prostor, mislim da bi Hrvatska morala te obaveze i poštovati”, dodao je Picula u izjavi za Večernji list, prenosi Novinska agencija Patria.

Hrvatski zastupnik je podsjetio da NATO trenutno ne planira slati vojnike u Ukrajinu, ali smatra i da se ne bi trebao držati po strani.

Na pitanje treba li Hrvatska podržati prijedlog sankcija Miloradu Dodiku, te kako komentira Milanovićeve izjavu da “ko glasa za to je izdajnik”, Picula odgovora:

“Pitanje stabilnosti BiH za Hrvatsku ne može biti sekundarno. Svako ugrožavanje BiH iznutra mora probuditi i reakciju hrvatske politike. Nama ne može biti svejedno šta će se događati u idućih šest mjeseci, na koliko je Dodik oročio svoje planove o separaciji iz BiH. Mislim da bi to za Hrvatsku bio izrazito nepovoljan položaj i zato smo mi hrvatski zastupnici upozoravali da takvu politiku treba zaustaviti, ako treba uvesti sankcije, onda smo i za to”.

“S takvom politkom se ne slažem. Nisam se lagao niti ranije. Pogotovo se ne mogu složiti s politikom koja ruši BiH”, zaključio je Picula.

(StarMo)