Naslovnica Region Picula: Crna Gora – prva “iduća članica EU”

Picula: Crna Gora – prva “iduća članica EU”

612
Tonino Picula: "U svakom slučaju, iduće proširenje EU, ma kad se ono dogodilo, neće biti bez Crne Gore"

Podgorica — “Crna Gora je ostvarila ozbiljan napredak na putu ka EU i bit će prva sljedeća članica”, ocijenio je u razgovoru za ‘NOVU M’ novi izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

Picula je dodao da je svakako “potrebno nastaviti sa radom i reformama unutar granica, ali i da EU na zapadnom Balkanu ponovo aktuelizuje politiku proširenja kako se ne bi otvorio prostor za druge političke igrače sa istoka”.

“U svakom slučaju, iduće proširenje EU, ma kad se ono dogodilo, neće biti bez Crne Gore. Da li će CG ući sama, da li sa još jednom državom to je sad otvoreno pitanje, ali ukoliko nastavi ovakav posao kakav radi 10 godina onda odista sljedeće proširenje neće biti moguće bez CG”, kazao je Picula.

Kako je rekao, mora se konstatovati dobro obavljen posao koji je Crna Gora odradila do sada, ali se mora i nastaviti sa reformama i radom, jer ukoliko izostane dalji napredak može doći do ozbiljne frustriranosti.

“Crna Gora ima razrađene procedure, mehanizme za napredovanje prema okončanju pregovora ali ono što se nije obavilo morat će se obaviti u okolnostima koje neće svaki put biti jednostavne. Ovog trenutka politička scena u Crnoj Gori je polarizovana, postoje ozbiljna neslaganja između vlasti i opozicije oko toga kako dalje. Međutim, evo ja ću sa svojim iskustvom pokušati preovladati taj jaz kako bi dostigli zajednički cilj – članstvo CG u EU”, ocijenio je Picula.

(StarMo)