Naslovnica Život Pfizer traži vanredno korištenje vakcine protiv Covida

Pfizer traži vanredno korištenje vakcine protiv Covida

295
foto arihva

New York — Kompanija Pfizer je saopćila u petak da će zatražiti od američkih regulatora da dopuste vanredno korištenje njegove vakcine protiv COVID-19, kako bi započeo proces koji bi mogao uvesti limitirane prve doze već narednog mjeseca, i eventualno okončati pandemiju.

Akcija je pokrenuta nekoliko dana nakon što su Pfizer i njegov njemački partner BioNTech objavili da je vakcina 95 posto efikasna u sprečavanju blage do ozbiljne forme bolesti COVID-19 u velikoj studiji koja je u toku.

Kompanije su saopćile da takva zaštita plus dobar sigurnosni dosje znače da bi se vakcina trebala dobiti odobrenje vanredne upotrebe, što američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) može odobriti prije okončanja završnog testiranja. Osim današnjeg podneska FDA-u, kompanije su već počele podnositi molbe u Evropi i u Ujedinjenom Kraljevstvu i namjeravaju podnijeti sličnu informaciju uskoro.

– Naš rad na tome da pružimo sigurnu i efikasnu vakcinu nikada nije bio urgentniji – navodi izvršni direktor Pfizera Albert Bourla u izjavi za javnost.

(StarMo)