Naslovnica Život Pfizer objavio: Vakcina 95 posto efikasna

Pfizer objavio: Vakcina 95 posto efikasna

260

New York — Konačna analiza ispitivanja Pfizerove vakcine protiv korona virusa pokazala je 95-postotnu efikasnost u prevenciji infekcije, čak i kod starijih odraslih osoba, i nije izazvala ozbiljne sigurnosne probleme, objavljeno je u srijedu iz kompanije.

Pfizer je potvrdio 170 slučajeva zaraze korona virusom među volonterima koji su učestvovali u ispitivanju. Rečeno je da su 162 infekcije bile kod ljudi koji su dobili placebo, dok je u osam slučajeva ubrizgana prava vakcina. Potvrđena je efikasnost od 95%, rečeno je iz Pfizera, prenosi CNN, na kojeg se poziva televizija N1.

Podaci su pokazali da je Pfizerova početna tvrdnja o efikasnosti od preko 90% – kako su objavili prethodne sedmice, što je obradovalo zdravstvene radnike i proizvođače vakcine – tačna.

“Efikasnost je bila dosljedna u svim dobnim, rasnim i nacionalnim demografskim grupama. Primijećena efikasnost kod odraslih starijih od 65 godina bila je preko 94%”, rekli su Pfizer i njegov njemački partner BioNTech u zajedničkoj izjavi.

Pfizer je najavio da će zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu od američke Uprave za hranu i lijekove “za nekoliko dana”.

(StarMo)