Naslovnica Region Petritsch: Ova strategija EU ide u prilog Rusiji i Kini

Petritsch: Ova strategija EU ide u prilog Rusiji i Kini

327

Prag — Siguran sam da će normalizacija odnosa na kraju podrazumijevati neku vrstu priznanja Kosova od strane Srbije, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Wolfgang Petritsch, bivši izaslanik EU za Kosovo i visoki predstavnik za BiH, komentarišući nedavno pismo Joe Bidena Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije.

Petritsch ističe da je EU opreznija oko kosovskog pitanja te da rješenje “nije iza ćoška”.

“Za mene je u ovom trenutku veoma važno pitanje šta EU može da uradi ne samo kada je riječ o Srbiji, da omogući zemljama regije pristup evropskim programima koji su dosada bili rezervisani samo za države članice. To bi bilo pomoćno sredstvo za postepeno vezivanje, korak po korak, Zapadnog Balkana za Evropsku uniju. Čekanje i odlaganje zato što Francuska i Holandija ne žele skoro proširenje – jeste najgora strategija jer ide u prilog Rusiji i Kini,” smatra Petritsch.

On kaže da je iznenađen potezom Njemačke da predloži Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, jer je, po njegovim riječima, Ured visokog predstavnika sada dio problema, a ne rješenja, “pošto se radi o postratnoj instituciji koju je Rusija često zloupotrebljavala koristeći veto”.

“Naravno, treba da ozbiljno prihvatimo inicijativu Berlina i vidimo šta se može postići”, ističe Petritsch dodajući nema načina da se vratimo na prethodno stanje, jer je situacija sada potpuno drugačija, te da će EU morati promijeniti svoju strategiju i ne fokusirati na promjene Ustava BiH, što je uzaludno, već na suštinska pitanja kao što je sveopšta korupcija u zemlji.


“Nažalost, na Balkanu i dalje preovlađuje postratni mentalitet. Uzroci rata nisu otklonjeni i transformisani u neku vrstu kohabitacije i prihvatanja države Bosne i Hercegovine. Ne postoji transformativni trenutak, potencijal na Zapadnom Balkanu, kao što je to bio slučaj u Zapadnoj Evropi u vrijeme Marshallovog plana. Njemačka je sada uzorna demokratija uprkos djelovanju ultradesničarske Alternative za Njemačku. Austrija je potpuno drugačija zemlja nego što je bila prije 50 godina. Nažalost, Balkan još nije dostigao taj nivo. Zbog toga ne vidim svjetlo na kraju tunela”, kaže ovaj bivši austrijski diplomata koji je sada na čelu Marshallovog fonda u Beču.

Kompletan intervju je na ovom linku.

(StarMo)