Naslovnica Mostar Peticija za zatvaranje deponije Uborak

Peticija za zatvaranje deponije Uborak

217
foto: Fena

Mostar — Građanska inicijativa “Jer nas se tiče” u četvrtak je postavila edukativno-promotivne štandove na dvije lokacije u Mostaru na kojima građani mogu potpisati peticiju za zatvaranje deponije komunalnog otpada Uborak kod Mostara.

Predsjednik inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur kazao je kako građani koji potpišu peticiju daju podršku za zatvaranje postojeće deponije na Uborku i otvaranje deponije na novoj lokaciji s koje se, dodao je, neće ugrožavati životi građana Mostara.

– Danas smo se organizirali kako bismo educirali stanovništvo o štetnom djelovanju deponije na grad Mostar i stanovnike doline Neretve. Nadamo se također kako ćemo dobiti informacije o zainteresiranosti stanovnika Mostara za premještanje deponije s trenutne na neku drugu lokaciju i zasad smo zadovoljni s odazivom i obraćanjem pažnje na naše štandove – istakao je Hujdur, javlja Fena.

Vlasti im, kako kaže, nisu pravili probleme oko održavanja ove akcije.

– Tražili smo dozvole i dobili smo ih, ispoštovali su nas u tom dijelu i nisu nam pravili probleme što je u redu. Vidjet ćemo kako će ova akcija proći pa ćemo vjerovatno ponovno uskoro organizirati nešto slično – kazao je Hujdur.

Akciju Građanske inicijative “Jer nas se tiče” podržala je i organizacija Centra za životnu sredinu Banja Luka.

Predsjednica Centra Nataša Crnković kazala je kako je problem Uborka pitanje cijele Hercegovine.

– Već dugo vremena smo u komunikaciji s prijateljima iz inicijative “Jer nas se tiče”, podržavamo njihov rad i zato smo danas došli, kako bismo bili zajedno na ulicama Mostara te da pokažemo da ovo nije samo pitanje uže lokacije oko Uborka, čak ni samog grada Mostara, nego pitanje cijele Hercegovine, očuvanja rijeke Neretve, ali prije svega zdravlja ljudi koji su ovdje direktno pogođeni zagađenjem – poručila je Crnković.

Inicijativa “Jer nas se tiče” postavila je štandove na Španskom trgu i u Fejićevoj ulici u Mostaru na kojima su dijele edukativno-promotivne materijale, a građani će na tim lokacijama biti u prilici potpisati peticiju danas do 16 sati.

(StarMo)