Naslovnica Život Pet Šantićevih pripovjetki u stripu

Pet Šantićevih pripovjetki u stripu

197

Mostar — U okviru 102. Šantićevih večeri poezije danas je u Vladičanskom dvoru u Mostaru održana promocija knjige „Stripovijetke – Aleksa Šantić“ i postavljena istoimena izložba u organizaciji Narodne univerzitetske biblioteke Republike Srpske, saopćili su u subotu organizatori.

Predsjednica SPKD “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović je naglasila da je saradnja sa Narodnom univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske započela prošle godine na 101. Šantićevim večerima poezije kada je dogovoren ovaj projekat.

„Ovaj projekat je uspješno realizirala naša prijateljska kuća Narodna univerzitetska biblioteka Republike Srpske. Na ovaj način “Prosvjeta” nastoji kroz izdavačku djelatnost nanovo aktuelizirati Šantića i približiti ga novim generacijama, pa i djeci. Šantić u stripu je nešto sasvim novo i jako zanimljivo”, rekla je Bjelica Šagovnović.

Ona je podsjetila da su na ovogodišnjim 102. Šantićevim večerima poezije predstavljena i Sabrana djela Alekse Šantića tako da se može reći da “Prosvjeta” uspješno radi na izdavačkoj djelatnosti i na tome da Šantića i njegova djela ponovo čitamo i prisjećamo se njegovih poruka.

Direktorica Narodne univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečić podsjetila je da su prije godinu dana na 101. Šantićevim večerima predstavili “Stripovijetke Petra Kočića” i tada dogovorili da se Šantićeve pripovijetke pretoče u strip.

Ona je kazala da je predstavljeno pet pripovijedaka od ukupno devet koliko ih je Šantić napisao.

„Književna kritika se nije dovoljno bavila pripovjetkama Alekse Šantića, ali one imaju posebnu toplinu i svaka pripovjetka ima jednu univerzalnu poruku koju nije umanjilo ni 100 godina od kada su napisane. Poželjeli smo takođe Šantića predstaviti u novom svjetlu, Šantić i deveta umjetnost, Šantić i strip kako bismo na taj način privukli i mlađe generacije da čitaju Šantića i da i one koji vole strip privolimo da pročitaju Šantića“, rekla je Petrović Zečić.

Napomenula je da sa “Prosvjetom” imaju projekte i za narednu godinu za koje se nada da će biti uspješno realizirani.

„Prije nepunih mjesec dana objavili smo i Izabrana djela jednog znamenitog Mostarca Svetozara Ćorovića koje ćemo vjerovatno predstaviti u Mostaru. Ove godine smo se fokusirali na Hercegovce i Mostarce“, rekla je Petrović Zečić.

Historičar Zoran Pejašinović je govorio o Šantiću, njegovoj historijskoj ulozi, životu i historijskom kontekstu, ali i povezanosti Šantića i Petra Kočića.

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske odabrala je pet Šantićevih pripovjedaka i štampala ih kao Stripovijetke u formi stripa. Pripovijetke “Ljubav sirotice”, “Oče blagoslovi”, “Amazonka”, “Kradljivci” i “Osveta” nacrtali su i adaptirali Predrag Ikonić i Milan Mladić.

Vladičanski dvor u Mostaru bio je danas prepun posjetilaca među kojima je najviše bilo učenika Prosvjetine škole srpskog jezika, historije i kulture.

(StarMo)