Naslovnica Politika Pet ambasada: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje

Pet ambasada: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje

385
Milorad Dodik

Sarajevo — Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, kao i specijalni predstavnik EU u Sarajevu, u saopštenju za javnost, objavljenom u četvrtak uveče, istakli su kako su upoznati sa jučerašnjim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

“Ponovo izražavamo svoje opredjeljenje za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države sa dva entiteta koji nemaju pravo na otcjepljenje od BiH. U vrijeme kada se zemlja suočava sa brojnim problemima, uključujući pandemiju, pozivamo sve institucije vlasti da se fokusiraju na zadovoljenje potreba njenih građana, uključujući potrebu za reformama neophodnim za ekonomski oporavak i napredak na putu ka EU, a ne na izjave koje unose podjele. Put naprijed za BiH je jasno formulisan u Mišljenju EU i OHR agendi 5+2, i to je ono na šta treba da se fokusiraju institucije koje traže okončanje međunarodne supervizije. U međuvremenu, nastavljamo pružati podršku i visokom predstavniku i EUFOR.

Doprinos snaga EUFOR miru i stabilnosti još uvijek je od ključne važnosti u BiH, te nastavljamo u potpunosti podržavati njihov rad.

Podsjećamo da svaku odluku o eventualnom zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika (OHR) donosi Upravni odbor Savjeta za provedbu mira (PIC). Preduslovi za zatvaranje OHR jasno su definisani agendom 5+2, koja mora biti u potpunosti provedena. Do tada, visoki predstavnik nastavlja sa ključnom ulogom u provedbi civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma, u skladu sa svojim mandatom i ovlaštenjima koja mu je dala međunarodna zajednica. Po svim navedenim pitanjima, visoki predstavnik blisko sarađuje sa domaćim akterima, uključujući predstavnike Republike Srpske. Pozivamo sve strane u BiH, na svim nivoima vlasti, da održavaju konstruktivnu atmosferu i ulažu napore u ostvarenje bolje budućnosti za sve građane”, stoji u Zajedničkoj izjavi ambasada Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, kao i specijalnog predstavnika EU u Sarajevu o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

(StarMo)