Naslovnica Region Perović: Srbija je neuskladiva sa Evropom, ide mimo svijeta

Perović: Srbija je neuskladiva sa Evropom, ide mimo svijeta

92

Beograd — Dok god Srbija bude zarobljena velikodržavnim projektom i dok bude gajila namjeru da sve Srbe stacionira u jednu državu, kao što je to bila namjera u ratovima 90-ih godina, ona je kao država neuskladiva sa Evropom i evropskim vrijednostima, riječi su ovo kojima je u intervjuu za N1 televiziju vanjskopolitičke strategije Srbije opisala historičarka i politologinja Latinka Perović.

“To je taj projekat neprestanog širenja: Srbija je svuda gdje žive Srbi. Srpstvo je povezano sa pravoslavljem. I u tom smislu su te granice vrlo ambivalentne i neodređene – s jedne strane one dekoncentrišu Srbiju na njen unutrašnji razvoj, a u isto vrijeme druge zastrašuju. I to je glavni razlog nepovjerenja”, objašnjava u razgovoru Perović, koja je glasila i za vrijeme Jugoslavije kritičarkom vlasti, što je nastavila i nakon 90-ih godina, posebno se pasionirano baveći kritikom nacionalizma u Srbiji.

Ona dodaje kako je čitava politika od 90-ih godina na vezi sa koncepcijom države koja obuhvata sve Srbe, a tu se – kako primjećuje – udružuje i vjerski element.

“U Srbiji imate jednu stranku koja dominira, koja drži institucije i neizbježno imamo situaciju da se to završi u ličnoj diktaturi, autokratskom režimu u kojem o svemu odlučuje jedna partija i jedan čovjek. To je ključno pitanje Srbije danas”, dodaje.

Kad je riječ počinjenom zločinu genocida u Srebrenici, Perović podsjeća na jedinstvo cijeloga svijeta u kvalifikaciji zločina iz jula 1995. godine, ali i na odnos Srbije:

“Imate dva međunarodna suda koja su donijela presude. Imate međunarodnu demokratsku javnost koja to osuđuje kao najveći zločin počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. i razmišljam – da li Srbija shvata koliko se ona poricanjem izoluje od svijeta, koliko ide mimo svijeta dok poriče evidentne činjenice”, komentira Perović.

(StarMo)