Naslovnica Mostar “Peripetije”: Odustao od kupovine Fabrike duhana Mostar

“Peripetije”: Odustao od kupovine Fabrike duhana Mostar

365
foto arhiva

Mostar — Posljednja šansa za prodaju Fabrike duhana Mostar je pala u vodu – piše sarajevski Klix.ba, nakon što je od investiranja odustao švicarski poduzetnik Mirsad Rahimić, rođeni Mostarac.

Rahimić je zbog kupovine mostarske fabrike u rodnom gradu “dva mjeseca vodio pregovore”, ali je na kraju bio “primoran” odustati od investiranja zbog “niza peripetija” koje su se pojavile prilikom pokušaja kupovine mostarske firme.

Rahimić je, piše Klix “bio spreman uplatiti novac”, ali je to mogao uraditi bez mogućnosti da uđe u posjed objekta dok se “ne riješe neke tužbe koje su u postupku već godinama”.

Proizvodnja u fabrici koja je s kapacitetima na 20 dunuma zemlje okončana je 2007. godine. Kasnije su uslijedile borbe radnika za svoja prava, ali i opstanak preduzeća u kojem su proveli radni vijek.

Iza FDM-a je ostalo 19 miliona KM duga, od čega 10 potražuje Porezna uprava, a ostalo drugi povjerioci. Posebno je veliki dug ostao prema 130 nekadašnjih radnika.

Procijenjena vrijednost kompleksa FDM-a iznosila je čak 21 milion, ali, zbog niza tužbi i dugovanja, nekretnine jednog od četiri najstarija preduzeća u BiH, u kojem Federalna vlada raspolaže sa 67 posto državnog kapitala, trebale su prema posljednjoj odluci Općinskog suda u Mostaru biti prodate za tri miliona KM.

(StarMo)