Naslovnica Život Pentagon zabranio zastavu Konfederacije

Pentagon zabranio zastavu Konfederacije

261

Washington — Zastava Konfederacije više se ne smije isticati u prostorima američke vojske, nakon što je Pentagon objavio nova pravila o zabrani “simbola podjele”.

Ministar odbrane Mark Esper nije izričito naveo tu zastavu u poslanom dopisu, ali u njemu navodi da se zabranjuju zastave koje simboliziraju podjele, javlja Reuters, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Konfederaciju su činile južne savezne države koje se borile protiv ukidanja ropstva u američkom Građanskom ratu.

Nedavni antirasni protesti obnovili su pozive za zabranu zastava Konfederacije širom SAD-a.

“Zastave su moćni simboli, pogotovo vojnoj zajednici, kojoj one utjelovljuju zajedničku misiju, historiju i posebnu, bezvremensku povezanost vojnika”, napisao je Esper u dopisu vojnim komandantima.

Dodao je da je glavna američka zastava “Stars and Stripes” i da se vojsku podstiče da je ističe.

Ostale zastave “moraju biti usklađene s vojnim imperativima reda i discipline, tretirati sve naše ljude dostojanstveno i s poštovanjem i odbacivati simbole podjele”.

Dopis sadrži popis prihvatljivih zastava, uključujući one koje pripadaju saveznim državama i teritorijima, vojnim jedinicama, američkim saveznicima, partnerima i organizacijama poput NATO-a.

Ratna mornarica i marinci već su zabranili isticanje zastava Konfederacije.

Predsjednik SAD-a Donald Trump nedavno je stao u odbranu tih zastava.

“Znam ljude kojima se sviđa zastava Konfederacije i oni ne misle pritom na ropstvo. Mislim da je to sloboda govora”, rekao je on prošle sedmice.

“Radilo se o zastavama Konfederacije, pokretu Black Lives Matter, ili bilo čemu drugom o čemu želite govoriti, to je sloboda govora”, dodao je Trump.

(StarMo)