Naslovnica Život Pentagon: Ugovor Microsoftu, a ne Amazonu

Pentagon: Ugovor Microsoftu, a ne Amazonu

525
foto: agencije - ilustracija

Washington — Pentagon je kompaniji Microsoft dodijelio ugovor od 10 milijardi dolara o “cloud computingu” (“računarstvu u oblaku”) za daljinsko skladištenje tajnih podataka, javlja AP.

Za ovaj veliki projekat, nazvan “Zajednička odbrambena infrastruktura” (Joint Enterprise Defense Infrastructure, JEDI), licitirale su vodeće kompanije u oblasti tehnologije – Microsoft, Amazon, Oracle i IBM.

Oracle i IBM su eliminisani ranije tokom procesa, ostavljajući Microsoft i Amazon da se bore međusobno za ovaj kompjuterski ugovor, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Američki predsjednik Donald Trump je u julu rekao da će administracija “nadgledati” proces dodjeljivanja. On je često kritikovao Amazon i osnivača Jeffa Bezosa, koji je takođe vlasnik Washington Posta.

Državni sekretar SAD za odbranu Mark Esper sam je sebe razvlastio od odlučivanja o ovom kompjuterskom ugovoru jer je njegov sin zaposlen u firmi koja je bila ponuđač. Ovaj sistem će skladištiti i obrađivati ogromne količine tajnih podataka, omogućavajući američkoj vojsci da koristi vještačku inteligenciju kako bi ubrzala svoje planove i borbene sposobnosti.

Microsoft se još nije oglasio, a Amazon je saopštio da je iznenađen odlukom, navodi RSE.

Prema julskom izvještaju istraživačke kompanije Gartner, Amazon drži skoro 48 posto tržišta za skladištenje u oblaku, a na drugom mestu je Microsoft sa oko 16 posto.

Tokom prošle godine, Microsoft se pozicionirao kao prijatelj američke vojske, isporučivši joj tehnologiju uprkos pritisku zaposlenih.

(StarMo)