Naslovnica Politika Pendeš: BiH zadržava NATO perspektivu

Pendeš: BiH zadržava NATO perspektivu

384
Marina Pendeš

Mostar — „Od izuzetne je važnosti nastavak saradnje Bosne i Hercegovine s međunarodnim partnerima, prije svega ovdje mislim na NATO“, izjavila je ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, komentirajući aktuelne dogovore u vezi Programa reformi BiH koji će se dan nakon potvrđivanja novog saziva Vijeća ministara BiH poslati u sjedište NATO-a u Bruxelles.

„Sigurno je kako je proces saradnje s NATO-om, koji proteklih godina ima svoju pozitivnu dinamiku, uslijed političke krize u posljednjih 13 mjeseci i neformiranja Vijeća ministara BiH nakon Općih izbora 2018. godine bio u određenom zastoju. Posljednjim političkim dogovorima BiH zadržava NATO perspektivu i planom saradnje s NATO-om kroz Program reformi nastavljamo međusobne odnose i partnerstvo koje gradimo godinama. Od dokumenta ‘Program reformi BiH’ očekujem da bude od pomoći svima, ali prije svega i institucijama odbrane u BiH u pogledu jačanja operativnih sposobnosti, kapaciteta i mogućnosti za izvršavanje zakonom definiranih zadataka“, istakla je Pendeš, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

U kontekstu očekivanja od novog saziva Vijeća ministara BiH, te provođenja sporazuma političkih lidera u BiH, ali i Programa reformi, Pendeš je dodala kako svaki sporazum mora počivati na međusobnom uvažavanju i poštovanju političkih prava svih konstitutivnih naroda BiH. Nadalje, ministrica je izjavila da je krajnje vrijeme da se ispoštuje volja birača i vlast formira temeljem legitimne volje manifestirane na Općim izborima 2018. godine.

„Predvodnici političkih procesa u Bosni i Hercegovini trebaju prema domaćoj, ali i međunarodnoj javnosti pokazati politički kredibilitet. Smatram kako su nedavni pozitivni iskoraci značajni za unutrašnje i međunarodne procese pred kojima se BiH nalazi jer se nadam da ćemo, okončavajući proceduru u vezi izbora novog saziva Vijeća ministara BiH, deblokirati finansijska sredstva koja su namijenjena za brojne projekte u BiH. Slanjem ranije navedenog dokumenta prema NATO-u intenzivirat ćemo našu saradnju s međunarodnim partnerima što može dati doprinos stabilnijoj i prosperitetnijoj situaciji u BiH“, kazala je ministrica odbrane BiH.

Pendeš je na kraju naglasila kako se politički sporazum o dokumentu ‘Program reformi BiH’ i njegovo dostavljanje u sjedište NATO-a nikako ne smije posmatrati kroz prizmu „pobjednik – gubitnik“ jer pobjednici cijelog procesa trebaju biti Bosna i Heregovina, te svi njeni narodi i stanovnici.

(StarMo)