Naslovnica Izdvojeno Pendeš: BIH posvećena pristupanju euro-atlantskim integracijama

Pendeš: BIH posvećena pristupanju euro-atlantskim integracijama

360

Sarajevo/Bruxelles — Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, predvodila je delegaciju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na ministarskom sastanku NATO-a u formatu “Odlučna podrška”, koji je održan danas u štabu NATO-a u Bruxellesu.

Na sastanku su učestvovali ministri odbrane zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja čiji pripadnici sudjeluju u misiji podrške miru u Afganistanu, prenosi Patria.

Na ministarskom sastanku diskutiralo se o političkoj i vojnoj situaciji u Afganistanu, s posebnim naglaskom na pregovore o pomirenju sukobljenih strana i nedavno održanim predsjedničkim izborima u ovoj zemlji, pri čemu su se sve zemlje učesnice složile da pregovori trebaju biti nastavljeni, politički dogovor postignut, potvrdivši svoju opredijeljenost i posvećenost podršci kako misiji „Odlučna podrška“, tako i Afganistanu u cjelini.

U svom obraćanju, ministrica Pendeš je naglasila posvećenost BiH zajedničkim naporima u osiguranju međunarodnog mira i sigurnosti, nastavku podrške izgradnji mira i dugoročne stabilnosti u Afganistanu, kao i da pripadnici OS BiH nastavljaju učestvovati u misiji „Odlučna podrška“, te na kraju obraćanja još jednom ponovila odlučnu posvećenost i opredijeljenost BiH pristupanju euro-atlantskoj zajednici.

Na marginama sastanka, ministrica Pendeš je imala susrete s više delegacija, a u kraćem razgovoru se zadržala s ministrima odbrane Hrvatske, Austrije, Slovačke i Crne Gore, te ministricom odbrane Njemačke, kao i sa Generalnim direktorom međunarodnog vojnog osoblja NATO-a general-pukovnikom Hans-Werner Wiermannom.

Pored ministrice Pendeš, u sastavu delegacije MO i OS BiH su se nalazili i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Jasmin Čajić, zamjenik šefa vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Velibor Purković i štapski oficir u vojnom dijelu Misije BiH pri NATO major Zvonimir Duvnjak.

(StarMo)