Naslovnica Politika Pendarovski: Odlaganje izbora “nerazumno”

Pendarovski: Odlaganje izbora “nerazumno”

380
Stevo Pendarovski

Skoplje — Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski smatra da bi bilo “nerazumno” odlaganje prijevremenih parlamentarnih izbora u toj zemlji, zakazanih za 12. april 2020. godine.

Politički lideri u Sjevernoj Makedoniji krajem oktobra su zakazali održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora za 12. april, nakon što je EU odložila početak pristupnih pregovora sa tom zemljom.

Izbori su zakazani za proljeće kako bi bili ispunjeni zakonski preduslovi o formiranju tehničke, odnosno takozvane Pržinske vlade, čiji mandat traje 100 dana do održavanja izbora.

Na čelu te vlade će biti tehnički premijer iz redova vlasti, dok će ministri policije i administracije biti iz redova opozicije kao garant za sprovođenje fer i poštenih izbora.

Ukoliko se ne odlože izbori, aktuelni premijer bi trebalo da podnese ostavku 3. januara 2020. godine, kada će biti izabrana nova Pržinska vlada na čelu sa tehničkim premijerom i ministrima iz redova opozicije.

Zaev je juče otvorio mogućnost odlaganja izbora zbog, kako je naveo, eventualne potrebe za usvajanjem suštinskih zakona u makedonskom Sobranju, prenosi Tanjug.

On je rekao da se protivi odlaganju izbora, ali da je usvajanje nekih zakona u interesu građana.

Iz opozicionog VMRO-DPMNE saopštili su da Zoran Zaev želi da odloži izbore jer se plaši da će na njima izgubiti.

(StarMo)