Naslovnica Region Pendarovski: Neodrživa dalja blokada od strane EU

Pendarovski: Neodrživa dalja blokada od strane EU

232
Stevo Pendarovski

Skoplje — Predsjednik Sjeverne Makedonije, Stevo Pendarovski, izjavio je danas na sastanku s potpredsjednikom Europske komisije i visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Josephom Borrellom da je “neodrživa dalja blokada početka pristupnih pregovora s njegovom zemljom i Albanijom”.

Susretom s predsjednikom Sjeverne Makedonije, potpredsjednik Europske komisije Joseph Borrell, koji je jučer popodne doputovao u Skopje, započeo je turneju tokom koje će 16. marta posjetiti i Albaniju i BiH.

Kako je javljeno iz Ureda predsjednika Sjeverne Makedonije, Pendarovski je ocijenio posjetu visokog predstavnika Borrrella Severnoj Makedoniji i regiji kao “potvrdu posvećenosti i podrške EU Zapadnom Balkanu, posebno u svjetlu nove geopolitičke realnosti u Europi”.

Pendarovski je istaknuo da je početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom test kredibiliteta Europske unije i pozvao na brzu provedbu strateških odluka u vezi s politikom proširenja, ocijenivši kako nova geopolitička realnost ukazuje na potrebu integriranja regije u EU.

“S novom geopolitičkom dinamikom, ne govorimo o ubrzanju našeg procesa, s obzirom na to da Sjeverna Makedonija i Albanija od marta 2020. imaju odluku Vijeća Unije da počnu pristupne pregovore. Sjeverna Makedonija se pokazala kao kredibilan partner EU i dalja blokada otvaranja njenih pristupnih pregovora, zajedno s Albanijom, je neodrživa”, rekao je Pendarovski, prenosi Beta.

(StarMo)