Naslovnica Život Pence: Nema mjesta za Putinove apologete

Pence: Nema mjesta za Putinove apologete

143

Washington — Bivši američki potpredsjednik Mike Pence poziva republikance (GOP) da naprave otklon od izbora 2020. godine, izjavljujući da “u ovoj stranci nema mjesta za Putinove apologete”, dodatno se distancirajući od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, prenosi AP.

Pens se u govoru u petak uveče pred najvećim donatorima stranke u New Orleansu suočio sa onima koji nisu jasno osudili ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog invazije na Ukrajinu.

“Gdje bi danas bili ruski tenkovi da NATO nije proširio granice slobode? U ovoj stranci nema mjesta za Putinove apologete”, naveo je Pence, prema izvodima iz govora. “Postoji samo prostor za šampione slobode”, dodao je, prenio j sinoć Radio Slobodna Evropa.

Pence ne pominje direktno bivšeg predsjednika. Međutim, Trump je u više navrata koristio jezik koji je kritikovan kao poklonički prema Putinu, uključujući nazivanje ruskog lidera “pametnim” insistirajući da do invazije nikada ne bi došlo da je on predsjednik.

Pence takođe nastavlja da odbija Trumpove laži o izborima 2020. dok postavlja temelje za moguću predsjedničku kandidaturu 2024. godine.

Trump, koji je nagovještava povratak koji bi potencijalno mogao da dovede njih dvojicu u direktnu konkurenciju, nastavio je da lažno insistira da je Pence imao moć da poništi izbore 2020, podsjeća AP.

(StarMo)