Naslovnica Politika Pelosi: SAD neće dozvoliti Kina da izolira Tajvan

Pelosi: SAD neće dozvoliti Kina da izolira Tajvan

89
Nancy Pelosi

Washington — Predsjedavajuća američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila je u petak da Sjedinjene Države “neće dopustiti” Kini da izolira Tajvan, nakon njene posjete samoupravnom otoku koja je razbjesnila Peking.

Kina, koja smatra Tajvan dijelom svoje teritorije, pokrenula je najveće ikada vojne vježbe u okolini otoka nakon što se Pelosi usprotivila oštrim prijetnjama Pekinga protiv njene namjere da postane najviše rangirani američki zvaničnik koji je kročio na tajvansko tlo u više godina.

Sada u Tokiju u završnoj stanici svoje azijske turneje, Pelosi nije direktno komentirala vojne vježbe ali je izjavila da američki političari trebaju biti u stanju da slobodno putuju u Tajvan.

– Oni mogu pokušavati da spriječe posjete Tajvanu iz drugih mjesta, ali neće izolirati Tajvan sprečavajući nas da putujemo tamo – izjavila je ona novinarima.

– Nećemo im dopustiti da izoliraju Tajvan – kazala je, navodeći posjete otoku američkih delegacija na nižim nivoima i ponavljajući da njena posjeta “nije imala za cilj promjenu status quo” u regiji.

(StarMo)