Naslovnica Život “Pečat”: Glavne nagrade ljekarima

“Pečat”: Glavne nagrade ljekarima

171

Sarajevo — Ugledni ljekari, dvije Sarajke i jedan Banjlučanin, dobitnici su nagrade Osoba godine u Bosni i Hercegovini na 19. Večernjakovom pečatu, koji je ove godine zbog epidemiološke situacije prvi put održan bez prisustva publike.

Nagrađeni, infektologinja Alemka Markotić, te epidemiolozi Darija Kisić-Tepavčević i Alen Šeranić, zaštitna su imena borbe protiv pandemije koronavirusa u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, a sve troje su rođenjem i obrazovanjem ili trenutnim radnim angažmanom neraskidivo vezani za BiH.

“Ovih troje ljekara postali su heroji u borbi protiv pandemije COVID-19 u trima državama. Alemka i Darija dvije su Sarajke, a Alen je Banjalučanin”, kazala je zamjenica glavnog urednika Večernjeg lista u BiH, Valentina Rupčić najavljujući dobitnike nagrade za Osobu godine, prenijeli su bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Nagrade su dobitnicima uručene na tri različite lokacijame, u državama u kojima ovi vrsni stručnjaci predvode borbu protiv opasnog virusa, i to ministru zdravstva i socijalne zaštite RS-a dr. Alenu Šeraniću u Sarajevu, članici Kriznog štaba Republike Srbije i zamjenici direktora Instituta za javno zdravstvo Srbije dr. Dariji Kisić-Tepavčević u Beogradu, a članici Nacionalnog štaba za borbu protiv koronavirusa Republike Hrvatske i direktorici Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” dr. Alemki Markotić u Zagrebu.

(StarMo)