Naslovnica Politika PDP traži raspravu o dokumentu za NATO

PDP traži raspravu o dokumentu za NATO

301
foto: arhiva - ilustracija

Banja Luka — Klub poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputio je danas zahtjev da se na dnevni red sutrašnje sjednice uvrsti Informacija o Programu reformi za BiH, i to, zbog važnosti dokumenta, pod tačkom dva dnevnog reda.

“Povodom usvojenog Programa, predsjedavjući Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara, te drugi domaći i međunarodni akteri u svojim izjavama su naveli da BiH i Republika Srpska nakon upućivanja ovog dokumenta u Brisel ulaze u Akcioni plan za članstvo (MAP), koji je propisani format isključivo za zemlje koje su donijele stratešku odluku da postanu punopravne članice Alijanse.

S druge strane, srpski član Predsjedništva BiH i funkcioneri vladajuće koalicije u RS tvrde da Program reformi ne uvodi Republiku Srpsku i BiH u MAP, te da će se saradnja sa NATO paktom nastaviti u postojećem formatu Individualnog akcionog plana parnerstva sa NATO (IPAP)”, stoji u saopštenju PDP-a.

Imajući to u vidu, PDP smatra da je nedopustivo, kako je navedneo, da tako važan dokument kojim se definiše put RS i BiH ka NATO integracijama bude tajan i da o njemu svoj stav ne zauzmu institucije RS, prije svega Narodna skupština i Vlada RS.

“Imajući u vidu prethodne stavove i odluke koje su potvrđivane u Narodnoj skupštini RS na kojima je vladajuća koalicija okupljena oko SNSD gradila podršku naroda, PDP smatra da ne smiju ostati nikakve sumnje i nedorečenosti po pitanju dokumenta koji je potpisao srpski član Predsjedništva BiH. Narodni poslanici, ali i narod, imaju pravo da znaju šta se u njihovo ime odlučuje u Sarajevu, prije nego ovaj dokument bude poslat u NATO štab u Briselu”, saopšteno je iz PDP-a.

(StarMo)