Naslovnica Politika PDP prijavio RTRS: Uvrede i maliciozne tvrdnje…

PDP prijavio RTRS: Uvrede i maliciozne tvrdnje…

167
foto arhiva

Banja Luka — Partija demokratskog progresa (PDP) podnijela je Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH prijavu protiv Radio-televizije Republike Srpske koja je, kako navode iz te stranke, u samo jednom prilogu emitovanom u Dnevniku i prenesenom na portalu, “iznijela čitav niz netačnih, tendencioznih i malicioznih tvrdnji i uvreda na račun predsjednika PDP-a”.

“Osim prijave RAK-u, protiv urednika spornog priloga bit će podnesena i tužba za klevetu”, rekla je portparol PDP-a Anja Petrović.

Petrović navodi da se radi o prilogu „Šta su Šarović i Borenović radili na sastanku sa Konakovićem, koji Srpskoj prijeti ratom?“, u kojem se navodi da su se predsjednici PDP-a i SDS-a uoči protesta opozicije 2. oktobra sastali sa više osoba, što ne odgovara istini. Ona kaže da je sastanak održan 4. jula, na poziv evropskih i američkih diplomata, što je poznato RTRS-u, jer su od učesnika uzeli izjave.

“Ništa od tendencioznih tvrdnji u prilogu RTRS-a ne odgovara istini. Tvrdnje koje je iznio RTRS su umišljajno iznesene laži s jasnim ciljem političke diskvalifikacije lidera opozicije, obzirom da se dovode u kontekst razjedinjavanja Republike Srpske i vojnih akcija protiv nje. Ovim je prekršen Zakon o RTR-u, kao i Kodeks o emitovanju radio-televizijskog programa”, smatra Petrović.

Ističe da je ovo jedan od načina zaštite digniteta RTRS-a i borbe da javni servis iznosi pravoveremene i istinite informacije, koje su u skladu s profesionalnim standardima i propisima.

“Osnivač Radio-televizije je Republika Srpska, a ne politička stranka kojoj je uredništvo jasno naklonjeno. RTRS je javni servis svih građana, a ne ‘portaloid’ koji prenosi vijesti po narudžbi svojih nalogodavaca. RTRS treba da služi na ponos svima nama, da su građani sigurni da sa svog javnog servisa dobijaju istinite informacije i od tog cilja mi nećemo odustati”, zaključuje Petrović, saopćeno je iz PDP-a.

 

(StarMo)