Naslovnica Politika PDP i SDS tvrde da nude deblokadu Parlamenta BiH

PDP i SDS tvrde da nude deblokadu Parlamenta BiH

404

Sarajevo/Banja Luka — PDP i SDS najavlju da će u sljedećih nekoliko dana biti poznato hoće li dobiti podršku o izmjenama Poslovnika o radu Zastupničkog doma BiH. Na ovaj način pokušavaju deblokirati proces formiranja parlamentarnih komisija i rad Državnog parlamenta. Iz SNSD-a i Srpskog kluba poručuju da se na ovaj način derogiraju kapaciteti Republike Srpske.

Državni parlament za deset mjeseci od svog konstituisanja održao je svega dvije sjednice. Nema usvajanja zakona, formiranja parlamentarnih komisija. Razlozi – nepostizanje dogovora o imenovanju Vijeća ministara, zbog čega SNSD blokira rad Državnog parlamenta. Pokušaj deblokade nude SDS i PDP, koji nastoje omogućiti formiranje parlamentarnih komisija.

“Imamo uslove da idemo u Predstavnički dom. Još uvijek nismo sigurni da li će to rješenje biti izglasano. Dovoljan broj poslanika je podržao ovu incijativu da ide u Predstavnički dom. Nisu je potpisali ni SNSD ni HDZBiH ni SDA”, rekao je Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u Zastupničkom domu BiH, prenosi federalna.ba.

Za SNSD i Srpski klub inicijativa je pogubna za kapacitet predstavljanja RS-a na državnom nivou. Tvrde, BiH će biti paralizovana.

“Taj poslovnik ima za cilj da ukoči rad Komisije za izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara, koja se po tom istom poslovniku, čak i ovom izmjenom, prva treba formirati i prva raditi. I drugo, da naprave alibi zašto Džaferović i Komšić neće da upute prijedlog predsjedavajućeg čime se deblokira rad Parlamentarne skupštine”, izjavio je Nenad Stevandić, predsjedavajući Srpskog kluba u Zastupničkom domu BiH.

“Tvrdimo da se u konkretnom slučaju radi na vrlo jasnom pokušaju derogiranja kapaciteta RS-a na nivou zajedničkih oragana, zadržavanje poželjnih njima odgovoarajućih partnera u Vijeću ministara BiH”, kazala je Snježana Novaković-Bursać, zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu BiH.

Ukoliko inicijativa SDS-a i PDP-a dobije podršku, te se eventualno deblokira rad Zastupničkog doma, upitno je funkcionisanje Doma naroda, gdje SNSD ima kapacitet za blokade.

(StarMo)