Naslovnica Mostar Pazite se! Stižu komunalni redari

Pazite se! Stižu komunalni redari

320

Mostar — Četiri komunalna redara već početkom idućeg mjeseca vršit će kontrolu nad poštivanjem komunalnog reda u Gradu, saopšteno je u petak iz Gradske uprave Mostara.

U saopštenju se navodi kako su provedene aktivnosti u smjeru uspostavljanja komunalnog redarstva, na način kako je i propisano odredbama Zakona o komunalnim djelatnostima.

“U skladu s tim, četiri gradska komunalna redara obavljat će na principu timskog rada poslove utvrđene Zakonom na području cijelog Grada, a nakon što prođu period obavezne obuke. Ona podrazumijeva njihovo upoznavanje s ovlastima kao i obimom odgovornosti, te propisima koji reguliraju materiju koja će biti predmet njihove kontrole.

Tako će komunalni redari već od 10. 5. 2021. godine, krenuti s obavljanjem redovnih radnih zadataka u funkciji kontrole nad poštivanjem komunalnog reda u Gradu Mostaru sa ciljem pravilnog uređenja, održavanja, korištenja, zaštite i očuvanja javnih površina”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju kako je nadležnost komunalnih redara u oblasti kontrole nad provođenjem odredbi Odluke o komunalnom redu, a ovlaštenja propisana Zakonom o komunalnim djelatnostima.

“Želimo istaći da će se provedenim aktivnostima uspostavljanja komunalnog redarstva u Gradu Mostaru, koje će sigurno opravdati svoje postojanje, te svakodnevnim angažmanom komunalnih redara na području Grada Mostara, stvoriti preduslovi za kvalitetniji život svih građana. Također, vjerujemo kako će dobiti priliku da na brži i efikasniji način način realiziraju svoje zahtjeve, u predmetima zaštite i očuvanja javnih površina”, saopštila je Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara, te poziva građane da svojim aktivnim učešćem doprinesu ostvarenju zajedničkog cilja, “a to je čist i uređen Grad Mostar”.

(StarMo)