Naslovnica Mostar Pavlović: Oboljeli tvrdi da nije bio u inostranstvu

Pavlović: Oboljeli tvrdi da nije bio u inostranstvu

457
Pero Pavlović

Mostar — Portparol Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Pero Pavlović izjavio je u utorak novinarima, nakon što je u Mostaru potvrđen prvi slučaj zaraze koronaviruisom, kako zaraženi pacijent tvrdi da nije doputovao u Mostar iz neke od zemalja koje su najviše pogođene koronavirusom.

“Mi ne možemo nekoga uvjeravati je li bio u Italiji, Njemačkoj, Austriji, ako on kaže da nije. Tek se u naknadnom postupku može utvrditi je li neko krivo informirao javnost, obmanuo svoje doktore ili rekao neistinu medicinskom osoblju. U ovom trenutku mi možemo jedino i isključivo vjerovati onome što su kazali pacijenti”, rekao je Pavlović, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Ponovio je kako su u ponedjeljak na Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) Mostar primljena dva pacijenta, otac i sin, sa šireg područja Grada Mostara, po njihovim navodima, bez pozitivne epidemiološke anamneze, ali s respiratornim teškoćama i upalom pluća.

“Oni su potom smješteni na Odjel za plućne bolesti SKB-a Mostar. Tokom jutra u SKB Mostar testirani su na covid-19, te je za oca utvrđen pozitivan nalaz, a za sina negativan”, kazao je Pavlović u ime Štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a.

Napomenuo je kako su uzorci poslani u laboratoriju UKC-a Sarajevo, koja je određena za referentnu laboratoriju za covid-19.

(StarMo)